طبیعتا خرید برنج ایرانی و انواع آن، همیشه یکی از دغدغه های خانواده های ایرانی است. برای اینکه بتوانید برنجِ ایرانیِ مورد نظر و موردعلاقه ی خود را متناسب با بودجه تان خریداری کنید، لازم است انواع آن را به طور کامل بشناسید. در این میان برنج دودی یکی از پرطرفدارترین برنج های ایرانی است. از همین رو ما در ادامه 0 تا 100 خرید این برنج را توضیح داده ایم، تا شما هنگام خرید این نوع برنج اطلاعات کافی داشته باشید.
اگر شما هم از طرفداران برنج دودی می باشید و یا قصد خرید آن را دارید، فروشگاه برنج پاینده باکیفیت ترین این برنج، را با قیمتی منصفانه و همچنین مجموعهای بینظیر از تمامی ارقام برنج ایرانی را ، با کیفیت عالی و قیمت مناسب گرد هم آورده تا شما عزیزان به راحتی بتوانید برنج مورد نظر خود را انتخاب و خریداری کنید.
این مجموعه انواع برنجهای کشت شده در مزارع شمال تا جنوب کشور را با دقت و وسواس فراوان تهیه کرده، با قیمت عادلانه به دست شما می رساند.
ما در ادامه به معرفی کامل برنج دودی، پرداختهایم تا شما زمانی که قصد خرید این نوع برنج را داشتید آن را به طور کامل شناخته و تمام ویژگیهای آن را بدانید. از همین رو تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید:
برنج دودی چیست؟
همان گونه که از اسمش پیداست، نوعی برنج است که با قرار گرفتن در معرض دود چوب به مدت چند ساعت، طعم و عطر دودیِ منحصر به فردی به خود میگیرد.
برخی افراد گمان می کنند برنج دودی گونه ای از برنج است که به صورت جداگانه کشت می شود. اما لازم به ذکر است که برنج های دودی همان برنج های عطریِ کشت شده توسط کشاورزان می باشد که طی مراحلی به برنج دودی تبدیل می شوند. برنج های دودی رنگ تیره تری نسبت به برنج های عطری دارند و دانه های خام و پخته آن عطر دل انگیز دود را به مشام می رساند.
این برنج، با عطر و طعمی خاص و منحصر به فرد، فراتر از یک غذای ساده، به مادهای جادویی در آشپزی تبدیل شده است. دانه های برنج که در آغوش دود نوازش می شوند، طعمی دودی و دلچسب به خود میگیرند و سفره های شما را با رنگ و بوی دلانگیزی مزین میکنند.
روش تولید برنج دودی
روش تولید این برنج بدین گونه است که شالی ها را قبل از بردن به کارخانه شالیکوبی در اتاقک دودی آویزان می کنند یعنی کیسه های برنج را در اتاق دربسته قرار می دهند و تعدادی هیزم و یا تکه های چوب را آن جا می سوزانند تا برنج هایی که در آن اتاق وجود دارد، طعم و عطر دود را به خود بگیرد. پس از قراردادن برنج در اتاقک دود، شالی به کارخانه شالیکوبی می رود و شلتوک ها از دانه های برنج جدا می شود.
شاید با خود فکر می کنید که آتش زدن هر ماده دیگری هم دود ایجاد میکند. چرا باید برای دودی کردن برنج تکه های چوب را سوزاند؟ پاسخ این است که دود حاصل از سوختن چوب، بوی ناخوشایندی در مقایسه با سوختن مواد دیگر ندارد. از آن مهم تر اینکه در اثر آتش گرفتن برخی مواد مثل ترکیبات پلاستیکی، گازهای سمی متصاعد میشود که به هیچ عنوان مصرف آن ها توصیه نمی شود.
علاوه بر این هر جنس چوبی هم برای دودی کردن برنج توصیه نمیشود چون که چوب های رنگ شده و یا آنهایی که دارای طعم خاصی هستند مثل چوب درخت کاج، هنگام سوختن دودهایی تولید می کنند که حاوی ترکیبات سرطان زا هست و سلامتی انسان را شدیدا تهدید میکنند.
علل اصلی دودی کردن برنج
قبل از بررسی علل اصلی دودی کردن برنج، باید بدانید که در گذشته روش های ضدعفونی کردن و ماندگاریِ طولانی ترِ مواد غذایی ، ازجمله برنج محدود بود، درنتیجه مردم با دودی کردن مواد غذایی مثل گوشت و یا برنج سعی میکردند زمان نگهداری آن ها را تا جایی که امکان دارد افزایش بدهند.
به عبارتی ساده تر، در گذشته دودی کردن خود روشی برای نگهداری مواد غذایی بود. در واقع دود حاصل از تکه های چوب بیش از 2 هزار نوع ماده شیمیایی از جمله الکل و فرمالدیید دارد و باعث ضد عفونی شدن خوراکی ها میشود. به همین دلیل در قدیم بسیاری از محصولات را دودی می کردند تا عوامل میکروبی و قارچی درون آن ها از بین بروند و زمان ماندگاری آن ها بیشتر شود.
امروزه با توجه به پیشرفت علم، سیستم ها و راهکار های بسیاری برای نگهداری مواد غذایی وجود دارد. بنابراین دیگر از روش دودی کردن برای طولانی تر کردن عمر برنج استفاده نمیکنند. پس تنها علل دودی کردن برنج در حال حاضر عطر و طعم دلنشین و خوشامد برنج دودی به ذائقه افراد می باشد.
ویژگی های برنج دودی
یکی ویژگی اصلیِ برنج دودی، دانه های بلند و کشیده ی آن است و همان طور که گفته شد رنگ قهوه ای مایل به خاکستری دارد. اما ویژگی اصلی برنج دودی که ذائقه ی افراد زیادی را به خود جذب کرده ، عطر و بوی دود و چوب ، طعم قوی و ماندگار آن می باشد.
درواقع این برنج محصولیست که شکل ظاهری آن فرق چندانی با برنج های سفید ندارد و تنها تغییرات مربوط به طعم آن است. درست است که در مواردی رنگ آن کدر و تیره تر است، اما این برنج نیز مانند برنج سفید انواع مختلفی دارد که از مهمترین انواع برنج دودی میتوان به برنج هاشمی دودی، برنج صدری دودی و تعدادی از برنج های محلی ایرانی اشاره کرد.
فواید و مزایای برنج دودی
فواید و مزایای این برنج به دلیل روشی که برای ماندگارتر کردن آن استفاده میشود، بسیار است.
از جمله فواید و مزایای این نوع از برنج میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- برنج دودی به دلیل طعم و عطر منحصر به فردی که دارد، میتواند بهعنوان یک اشتها آور عمل کند.
- مطالعات نشان دادهاند که این ماده غذایی به دلیل وجود مقادیر بالای منیزیم میتواند به کنترل فشار خون کمک کند.
- همچنین این برنج به دلیل داشتن فیبر بالا، میتواند به تنظیم قند خون کمک کند.
- این برنج سرشار از کربوهیدرات بوده و به تأمین انرژی موردنیاز برای فعالیتهای مختلف بدن کمک میکنند.
- ویتامین ها و مواد معدنی مختلفی از جمله ویتامین B6، سلنیوم و منگنز به تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش قدرت دفاعی بدن در برابر بیماریها کمک میکنند و برنج دودی حاوی تمامی این ویتامین ها و مواد معدنی می شود.
- این برنج به دلیل داشتن مقادیر بالا تری از ویتامینD، کلسیم و منیزیم نسبت به برنج سفید میتواند به استحکام استخوانها نیز کمک کند.
- مطالعات نشان دادهاند که مصرف این نوع برنج در دوران بارداری به خاطر داشتن اسیدهای چرب امگا 3 برای رشد و تکامل مغز نوزاد ضروری هستند.
- برنج دودی برای سلامت دستگاه گوارش و رودهها مفید بوده و ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و سرطانها میکاهد.
معایب و مضرات برنج دودی
احتمالا شما نیز در رابطه با معایب و مضرات برنج دودی، شنیده اید که دودی کردن برنج کار صحیحی نیست و سبب ایجاد ترکیبات سرطانزا در برنج میشود.
با وجود این اظهارات چگونه قدیمیها از آن به عنوان یک روش نگهداری استفاده میکردند؟
توجه داشته باشید که اگر برای دودی کردنِ برنج از مواد سوختنی خوب استفاده شود، مواد رنگی داخل مواد سوختنی نباشد یا از چوبهایی که طعم و اسانس زیادی دارند مانند چوب درخت کاج استفاده نشود، برنج دودی ضرری نخواهد داشت .
امروزه چون دودی کردن برنج در کارگاهها به روش سنتی در کشورمان انجام میشود و صنعتی نیست، نمیتوان خیلی مطمئن بود که در فرآیند دودیکردن از چه نوع چوبی استفاده شده است. به همین دلیل مصرف زیاد محصولات دودی توصیه نمیشود. چراکه در اثر سوختن چوب های نامناسب دودی که تولید میشود حاوی ترکیبات سرطانزاست که وارد غذا شده و در طولانیمدت میتواند سبب بروز سرطان شود.
ناگفته نماند که طی تحقیقات اخیر، حتی اگر در فرآیند تولید این برنج از چوب خوبی استفاده نشده باشد مصرف گاه به گاه این برنج بدون اشکال است. تنها ضرر برنج دودی این است که تداوم مصرف است که میتواند سبب بروز سرطان شود. در نهایت توصیه می شود که خوردن برنج دودی به بیشتر از یک یا دو بار در هفته نکشد.
چگونگی نگهداری برنج دودی
این برنج مانند هر نوع مواد غذایی دیگر نیازمند نگهداری صحیح، برای حفظ کیفیت، عطر و طعمِ ماندگار خود است.
در همین راستا ما در ادامه این مقاله به بررسی چگونگی نگهداری این ماده غذایی پرداختهایم تا شما کاربران بتوانید از این ماده غذایی خوشمزه در مدت طولانی لذت ببرید:
- در گام اول باید بدانید که نگهداری برنج دودی در یخچال میتواند به حفظ عطر و طعم آن طی مدت طولانی کمک کند.
- استفاده از ظروف دربدار یکی از موثرترین روشهای نگهداری این برنج است.
- در صورتی هم که قصد دارید این برنج را برای مدت زمانِ خیلی طولانی نگه دارید باید آن را در فریزر قرار دهید.
- از آنجایی که نمک یک ماده ضدِ میکروب است، به حفظ ماندگاری عطر و طعم برنج دودی کمک میکند و تنها اقدامی که باید در این راستا انجام دهید، پخشِ یکنواخت نمک در بین دانههای برنج دودی میباشد.
- همچنین میتوانید چند حبه سیر را بین دانههای برنج دودی قرار دهید تا سیر علاوه بر خواص ضد میکروبیش، عطر و طعمی دلنشین به برنج دودی ببخشد.
- یکی دیگر از روشهای مرسوم برای حفظ تازگی و عطر و طعم این برنج ، قرار دادن برگ بو بین دانههای این برنج میباشد.
- اگر مقداری فلفل قرمز یا فلفل سیاه پودر شده به برنج دودی اضافه کنید میتواند به عنوان یک دافع حشرات عمل کند.
- علاوه بر فلفل قرمز یا سیاه اگر زنجبیل تازه را رنده کنید و به برنج دودی اضافه کنید به حفظ طراوت و ماندگاری آن کمک میکند.
- علاوه بر روشهای ذکر شده روشهای دیگر ی نیز برای نگهداری برنج دودی وجود دارد از جمله نگهداری برنج دودی در کیسههای پارچهای و یا خمرههای سفالی که از فاسد شدن جلوگیری کرده و مانع جذب رطوبت به برنج دودی خواهند شد.
نکات مهمی که باید در مورد برنج دودی بدانید
در این قسمت از مقاله، نکات مهمی که باید در مورد این برنج بدانید را برایتان شرح میدهیم:
- یکی از نکاتی مهم که باید در مصرف برنج دودی رعایت کنید این است که این نوع برنج را به صورت تفننی و بیشتر از یك یا دو بار در هفته مصرف نكنید.
- نکته بعدی این است که برای خنثی کردن ترکیبات احتمالی این برنج توصیه میشود که آن را با میوه و سبزیجات مصرف کنید.
- سومین نکته از نکاتی که باید به آن توجه کنید، این است که توصیه میکنیم گوشتهای فرآوری شده صنعتی و غذاهای سرخ شده را با برنج دودی مصرف نکنید.
- مکانی که برنج را در آن نگه میدارید، باید خنک و خشک باشد تا ماندگاری آن افزایش یابد.
- همچنین توصیه میشود که این برنج را به صورت آبکش طبخ کنید تا تركیبات مضر احتمالی از طریق آب خارج شود.
- برنج دودی به دلیل عطر و طعم مطبوعی که دارد، اشتها را زیاد میکند و در نهایت افراد را به خوردن بیشتر این ماده غذایی ترغیب مینماید. پس باید مصرف آن را برای افراد چاق محدود کرد.
خرید برنج دودی درجه یک
در صورتی که قصد خرید برنج دودی درجه یک دارید، در جریان باشید که امروزه در بازار انواع برنج دودی تقلبی که با اسانس دودی شده اند به وفور یافت می شود که برای سلامتی مضر است؛ بنابراین بهتر است از مرغوبیت برنج اطمینان حاصل کنید و آن را از مراکز فروش معتبر تهیه نمایید.
منطقی است که برنج دودی درجه یک قیمت بالاتری نسبت به سایر ارقام برنج دودی را دارد و کیفیت و مرغوبیت آن قابل اعتماد است.
این برنج با توجه به انواع آن که با قیمت های مختلفی عرضه می شود. برای خرید برنج با کیفیت و با قیمت منطقی می توان به فروشگاه برنج پاینده اعتماد کنید؛ چرا که این مجموعه ارقام مختلف برنج های ایرانی را با قیمت مناسب به دست مصرف کننده می رسانند.
فروشگاه برنج پاینده تمامی ارقام برنج ایرانی را با کیفیت عالی و قیمت مناسب، از بهترین مزارع استان های کشور گرد هم آورده تا شما عزیزان به راحتی بتوانید برنج مورد نظر خود را انتخاب و خریداری کنید.
قیمت برنج دودی
قیمت این برنج به عوامل متعددی بستگی دارد. یکی از عوامل موثر در قیمت این برنج ، نوع برنجی است که دود دهی می شود. بسته به نوع برنج قیمت آن متغیر خواهد بود. به عنوان مثال برنج هاشمی دودی با برنج طارم دودی متفاوت خواهد بود. علاوه بر این هزینه های مرتبط با فرآیند دود دهی نیز بر میزان قیمت برنج دودی موثر خواهد بود.
برای استعلام قیمتِ دقیق برنج دودی به صفحه فروشگاه برنج پاینده مراجعه کرده و قیمت ها را مطالعه کنید.
روش پخت برنج دودی
در ادامه روش های پخت این برنج را ارائه می دهیم:
پخت به روش کته :
- ابتدا برنج را چند دفعه می شوئیم تا زمانی که آب حاصل از برنج زلال شود.
- چند ساعت اجازه می دهیم برنج در آب و کمی نمک خیس بخورد.
- برنج را با آب، تا جایی که سطح آب یک بند انگشت را بگیرد، در قابلمه ریخته و اجازه دهید به جوش آید.
- برنج در حال جوش را ۱۰ دقیقه روی حرارت متوسط قرار دهید، کمی به هم بزنید تا آب برنج تبخیر شود.
- پس از این که آب برنج بخار شد، دانه برنج را در انگشتان خود بگیرید، اگر نرم شده روی در قابلمه دمکنی قرار دهید و شعله را روی ملایم قرار دهید.
- اجازه دهید به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه برنج دم بکشد.
پخت به روش آبکش:
- برنج را شسته و به همراه مخلوط آب و نمک به مدت چند ساعت خیس کنید.
- در قابلمه ای به ازای هر پیمانه برنج سه پیمانه آب ریخته و روی حرارت بگذارید تا جوش بیاید.
- برنج خیس خورده را به آبکش منتقل می کنیم.
- آبِ در قابلمه که کاملا به جوش آمد برنج را در قابلمه می ریزیم تا چند دقیقه بجوشد، تا جایی که از خامی در آمده و فقط مغز آن کمی خام باشد.
- مجددا آن را در آبکش می ریزیم تا آب آن کاملا خارج شود
- برنج پخته ی آبکش شده را بعد آماده کردنِ ته دیگ دلخواه به قابلمه برمی گردانیم.
- در قابلمه را با یک دمکنی پوشانده و 30 دقیقه برنج را دم کنید.
نکته: در صورتی که مایل به مصرف برنج دودی خالص نیستید، می توانید آن را با برنج سفید و معمولی مخلوط کنید که معمولا به ازای هر سه پیمانه برنجِ عادی یک پیمانه برنج دودی اضافه می کنند و این دستورالعمل کاملا سلیقه ای می باشد.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی کامل برنج دودی پرداختیم و همچنین چندین مورد از خواص بینظیر این برنج را عنوان کردیم. همچنین توصیه می شود از مراکز معتبر خریداری نمایید چراکه با خرید برنج ایرانی از فروشگاه های معتبر و دارای مجوز می توانید با خیال راحت تری از برنج دودی استفاده کنید.
فروشگاه برنج پاینده با افتخار، عرضه کننده مرغوبترین و باکیفیتترین برنج دودی و دیگر برنج های ایرانی میباشد.
مقاله بسیار عالی و کاملی بود. تشکر از سایت خوب تون