از آنجا که برنج یکی از اصلی ترین غلاتِ سفره ی ما ایرانیهاست، خرید برنج ایرانی نیز، برایمان بسیار حائز اهمیت است. همانطور که می دانید انواع مختلفی از برنج در بازار موجود است و یکی از انواع برنج که در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده، برنج کشت دوم است.
مطمعنا شما به طور کامل نمی دانید برنج کشت دوم چیست و چه تفاوتی با برنج کشت اول دارد؟ در این مقاله ی جامع، قصد داریم به تمامی سوالات شما در مورد برنج کشت دوم پاسخ دهیم. از بهترین مناطق برای کشت برنج کشت دوم در ایران گرفته تا انواع برنج کشت دوم، مزایا آن، روشهای پخت و…. همه و همه در این مقاله مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
قبل از هرچیزی لازم است با فروشگاه برنج پاینده آشنا شوید که در این فروشگاه انواع برنج ایرانیِ باکیفیت و تازه از جمله برنج کشت دوم بهصورت مستقیم از مزارع کشور تهیه می شود و شما با اعتماد به اعتبار آن میتوانید خریدی امن و به صرفه داشته باشید.
پس با ما همراه باشید:
برنج کشت دوم چیست؟
برنج کشت دوم همانطور که از اسمش پیداست، برنجی می باشد که در مرحله ی دوم بعد از برداشت برنج اول در همان زمین های کشاورزی کاشته می شود.
به عبارت ساده تر کشاورزان بعد از اینکه در فصل تابستان (معمولاً مرداد ماه) برداشت مرحله اول رو انجام می دهند، زمین را دوباره آماده کرده و کشت دوم رو شروع می کنند. برداشت این برنج معمولاً در آبان ماه و گاها اواخر مهر ماه انجام می شود.
نکته حائز اهمیت اینجاست که چون نشای این برنج در روزهای گرم تابستان انجام می شود، نیاز به آبیاری بیشتری دارد و مراقبت های خاصی را می طلبد، اما در عوض محصولِ برداشت شده، کیفیت فوقالعاده ای دارد.
انواع برنج کشت دوم
همانطور که گفتیم برنج کشت دوم در فصل پاییز و آبان ماه برداشت می شود و مراحل رشد آن با سرمای پاییز همزمان است. به همین دلیل کشاورزان برای اینکه زحماتشان به هدر نرود، اغلب از برنج های طبع گرم، زودرس، پرمحصول و مقاوم در کشت دوم استفاده می کنند.
از آن جایی که برنج های بینام و امراللهی به سرما مقاومت بیشتری نشان میدهند؛ کشاورزان از این دو گونه برنج برای کشت دوم استفاده میکنند و استفاده از بذر برنج هاشمی و برنج طارم که دیررس تر هستند، برای کشت دوم کمتر رایج است.
اگر بخواهیم به صورت کلی بگویم، انتخاب نوع برنج کشت دوم به شرایط آب و هوایی، نیازِ آبیاری، مقاومتِ بذر در برابر سرما، و فصل برداشت مورد نظر بستگی دارد. با توجه به همه ی این ها، کشاورز تصمیم می گیرد که از کدام نوع بذر در فصل کشت دوم خود استفاده کنند تا محصول بهتری داشته باشد.
روی هم رفته در کشت دوم، میتوان از چهار نوع بذر برای کشت برنج استفاده کرد که ما در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
بینام:
برنج بینام در دسته ی برنج های پرمحصول، گرم و زودرس قرار گرفته، دانه ی خام آن گرد و متورم و از انتخاب های اصلی کشاورزان در کشت دوم محسوب می شود. برنج بینام از جمله برنج هاییست که در کشت دوم با توجه به شرایط آب و هوایی پاییز، کیفیت خود را در عطر، طعم و پخت حفظ می کند.
امراللهی:
برنج امراللهی نیز جزو ارقام زودرس و مقاوم در برابر سرما است. ظاهر خام این برنج کمی کوچکتر و متورم تر از بینام بوده اما ویژگی های این برنج کاملاً مشابه با بینام است و در کشت دوم، همچنان از عطر و طعم عالی برخوردار می شود.
هاشمی:
برنج هاشمی مشهورترین برنج ایرانی است. این برنج کم محصول با طبع گرم به حساب می آید و هم در کشت اول، عطر و طعم و پخت خوبی دارد هم در کشت دوم، ویژگی های خود را تکمیل می کند.
طارم:
برنج طارم جزو برنج های کم محصول و گرم بوده و از لحاظ عطر و طعم منحصر بفرد است. این برنج در کشت اول، عطر و طعم عالی و پخت خوبی دارد. در کشت دوم نیز همه ویژگی های آن تکمیل میشود و از عطر، طعم عالی و پخت عالی برخوردار میشود.
ویژگی و مشخصات برنج کشت دوم اصل
اغلب کشاورزان و خریدارانِ برنج بر این باور هستند که برنج کشت دوم از باکیفیت ترین نوع برنج در ایران است. بنابراین این برنج خواهان بسیاری در بین افراد دارد. اگر خواهان برنج کشت دوم اصل هستید ویژگی و مشخصات زیر را در نظر داشته باشید:
- دانههای برنج کشت دوم اغلب سفید کدر می باشد.
- این نوع برنج حتی درحالت خام دارای قد بلند و خوش فرم هستند.
- عطر بسیار خوشبوی این نوع برنج هنگام خرید و پس از پخت را نمیتوان انکار کرد.
- طعم لذیذ و عالی نیز از دلایل مهم مصرف بسیار بالای انواع برنج کشت دوم است که باید به آن توجه کنید.
- این نوع برنج پس از پخت حدود 15 میلیمتر بلندی اضافی نسبت به برنجهای کشت اول به خود میگیرد.
- طول دانههای خام آن نیز حدود 7 تا 8 میلیمتر است.
برنج کشت دوم با ویژگیهای خاصی مانند دانههای بلندقد، عطر و طعم خوشبو و لذیذ، و پس از پخت بالاتر 15 میلیمتر قد، محبوبیت بسیاری در میان مصرفکنندگان دارد و از نظر ظاهر و کیفیت، یک گزینه عالی برای مصرف در مهمانیها و مجالس مختلف است.
این برنج با تمامی این ویژگیها، میتواند ظاهری زیبا و جذاب به سفرهی مهمانیها و مجالس بدهد.
مقایسه ی برنج کشت دوم با برنج کشت اول
بمنظور مقایسه برنج کشت دوم با برنج کشت اول ابتدا آن ها را از لحاظ مراحل کشت مورد بررسی قرار می دهیم.
کشت برنج شامل چند مرحله اصلی است. ابتدا، زمین آماده میشوند که شامل شخم زدن و مسطح نمودن زمین است. سپس، بذرهای برنج در خزانه ها کاشته شده و در مرحله بعد نشا انجام می گیرد. بعد از کاشت نیز، آبیاری مداوم برای رشد برنج الزامی است.
مرحله بعدی کنترل علف هرز، آفتها و بیماری است که نیاز به استفاده از سموم و کودهای مناسب دارد. در نهایت، پس از رسیدن برنج، برداشت محصول انجام میشود. پس از برداشت، برنج خشک شده و خرمنکوبی شده و سپس برای ذخیرهسازی یا فروش آماده میگردد.
مراحل فوق برای هر دو برنج یکسان است. فقط یک تفاوت جزئی مربوط به آماده سازی خزانه و لزوم گرم بودن بذر است که در کشت اول برنج انجام شده اما در کشت دوم به خاطر گرمای هوا و آفتاب، نیازی به این مراحل نخواهد بود و همان طور که قبلا هم گفتیم، در کشت اول چون بارش بهاری وجود دارد، نیاز به آبیاری کم است اما کشت دوم که در اواسط تابستان انجام میشود، نیاز به آبیاری بیشتری دارد.
بعد اینکه هر نوع بذر برنجی را نمیتوان برای کشت دوم استفاده کرد. از آنجا که برنج کشت دوم در سرمای پاییزی رشد کرده باید دارای مقاومت بالایی باشد. برنجهای با طبع گرم مثل برنج امراللهی و برنج بینام برای کشت دوم مناسب هستند. این برنجها در مقایسه با سایر برنجها مقاومتر و زودرستر هستند.

برنج کشت دوم چیست؟ 0 تا 100شناخت و مشخصات برنج کشت دوم اصل
حالا فرق برنج کشت اول و کشت دوم را از نظر ویژگی ظاهری، کیفیت پخت، عطر و طعم و… مورد بررسی قرار دهیم.
یکی ازتفاوت های میان برنج کشت اول و کشت دوم در میزان برداشت است. میزان برداشت برنج کشت دوم کمتر از مقدار برداشت کشت اول است. به همین دلیل، قیمت برنج کشت دوم بیشتر از قیمت برنج کشت اول است.
همچنین در مقایسه ی برنج کشت دوم با برنج کشت اول می توان گفت که برنج کشت اول طعم و رایحه خوبی دارد و برای مصارف خانوادگی و روزمره مناسب است اما برنج کشت دوم دارای دانه ی بلندتر و ری بهتری میباشد.
علاوه بر این ها برنج کشت دوم معمولا خوشپختتر بوده و دارای طعم و عطر بهتری است. این برنج معمولا درشتتر است و به عنوان برنج مجلسی مناسبتر میباشد چون شکل ظاهری آن در زمان پخت به خوبی حفظ میشود.
تفاوت برنج کشت دوم و چین دوم
برنج چین دوم که اصطلاحا به آن برنج راتون نیز گفته می شود از جوانه زدن مجددِ ساقههای برنجِ کشت اول به دست میآید. یعنی زمانی که کشاورزان برنج کشت اول خود را برداشت کردند، ساقههای شلتوک را بریده و زمین را آبیاری میکنند. در نهایت به زمین فرصت داده تا برنج هایی که در مرحله کشت اول فرصت رشد نداشتند، رشد کنند و یا از ریشه های برنج ساقههای جدید بوجود آید. این برنج را در پاییز برداشت میکنند که به این برنج، راتون یا چین دوم میگویند.
تولید برنج راتون هزینه پایینی نیز برای کشاورز دارد، پس برنج راتون یا همان چین دوم با برنج کشت دوم یکی نیست. توجه داشته باشید که این دو برنج با هم تفاوت دارند اما برخی این دو را به لحاظ نام یکی میدانند.
بین برنج کشت دوم و برنج راتون تفاوتهایی وجود دارد. که در ادامه به آن می پردازیم:
در برنج کشت دوم کشاورز بلافاصله بعد از برداشت محصول، زمین را شخم زده و بذرهای از قبل آماده شده را در زمین میکارد. اما در برنج راتون هیچ کاشتی صورت نمیگیرد. فقط از مرحله آبیاری به بعد شالیکار مراحل کار را ادامه میدهد.
پایین بودن هزینه تولید و کوتاه بودن زمانِ رشد راتون، از مزیتهای این برنج در مقایسه با برنج کاشت دوم است.
در کشت برنج راتون، اگر آبیاری و کوددهی به درستی انجام گیرد، برنج بدست آمده بسیار با کیفیت میباشد. برای مثال در صورتی که فقط از آب باران استفاده شده باشد، کیفیت محصول پایین می آید.
دیگر تفاوت برنج راتون و کشت دوم در قیمت است. برنج چین دوم از نظر قیمت گران تر میباشد. چرا که محصول برداشت شده بسیار کم و محدود است.
در برنج راتون یا همان چین دوم فقط باید از برنجی که دارای طبیعت گرم و نیز زودرس هستند، استفاده کرد. مثل امراللهی، هاشمی و طارم و از برنج های دیررس همچون فجر نمی شود استفاده کرد. علاوه بر تمام گفته ها برنج راتون بسیار خوشطعمتر و خوشعطرتر است. در تولید آن از کود یا سموم کشاورزی استفاده نشده یا خیلی کم استفاده میشود. برنج چین دوم از کیفیت بالایی برخوردار است و پخت بسیار خوبی نیز دارد.
بهترین مناطق برای کشت برنج کشت دوم
کشت دوباره ی برنج یک تفاوتِ اساسی با کشت اول برنج دارد. اینکه کشت برنج برای بار دوم فقط در شرایط آب و هوایی و زمینهای کشاورزی خاصی ممکن است. این آب و هوا و زمین ها فقط در برخی مناطق استان مازندران مانند فریدونکنار،آمل و بابل وجود دارد.
چرا که این مناطق به دلیل داشتن شرایط اقلیمی گرم و میزان رطوبت مناسب، آبندانهای زیاد و آب فراوان، دارای شرایط مناسب بهترین مناطق برای کشت برنج کشت دوم هستند.
بر همین اساس در سایر استانهای همجوار مثل گیلان و گلستان کشت دوباره برنج مشکل ساز است. در صورت کشت نیز حجم و کیفیت محصول پایین خواهد بود.

برنج کشت دوم چیست؟ 0 تا 100شناخت و مشخصات برنج کشت دوم اصل
مزایای برنج کشت دوم
این روزها برنج کشت دوم جزء پرطرفدارترین برنجِ ایرانی محسوب می شود، مطمعنا برایتان این سوال مطرح می شود که دلیل این محبوبیت چیست.
ما در ادامه اصلی ترین مزایای این برنج را مورد بررسی قرار داده ایم:
- دانه های درشت و کشیده: این نوع برنج معمولاً دانه های درشت تر و کشیده ای دارد که هنگام پخت، شکل بهتری پیدا میکنندو ری بالایی دارند.
- عطر و طعم زیاد : این برنج به دلیل شرایط خاص کشت و بهره برداری، ببه مراتب عطر و طعم زیادی دارد.
- مقاومت بالا: برنج کشت دوم مقاومت بالایی در برابر پخت دارد و دانه های آن به ندرت دیده شده که شکسته شود.
باوجود این مزایا یکی از نگرانی های رایج در مورد برنج کشت دوم این است که بخاطر شرایط آب و هوایی گرمتر و رطوبت بالاتر در فصل کشت این برنج، احتمال شیوع آفات و بیماری ها نیز افزایش می یابد. پس کشاورزان ناچار به استفاده از سموم می شوند. درنتیجه این برنج ها سرطانزا هستند. اما آیا برنج کشت دوم واقعا سرطانزا است؟
ما در بخش بعدی مقاله به این موضوع پرداخته ایم.
آیا برنج کشت دوم واقعا سرطانزا است؟
پاسخ به این پرسش که آیا برنج کشت دوم واقعا سرطانزا است؟ ساده نیست.
اول از خود بپرسید دلیل سرطانزا بودن این برنج چیست؟ علت این مسئله استفاده زیاد از کودها و سموم شیمیایی برای برنج کشت دوم ذکر شده است و برخی مسئولین سازمانهای غذایی و بهداشتی در این زمینه هشدارهایی دادهاند. بله استفاده از سموم شیمیایی در کشت برنج میتواند خطرناک باشد، اما باید توجه کرد که کود و سم در کشت اول برنج نیز استفاده میشود.
مطمعنا اگر عملیات کوددهی و سمپاشی به اندازه و در زمان مناسب صورت بگیرد هیچ گونه ضرری برای شما مصرف کنندگان ندارد.
علاوه بر این شما به عنوان مصرف کننده باید میزان مصرف و نحوه ی پخت (که در ادامه به آن پرداخته ایم) را مدیریت کنید.
درنهایت به این نتیجه می رسیم که برنج کشت دوم هیچ گونه ضرری برای سلامتی ندارد. در مورد باورهایی که در مورد برنج کشت دوم وجود دارد، باید گفت که این باورها معمولاً مبتنی بر اطلاعات غلط هستند. هیچ مبنای علمی برای سمی بودن این برنج وجود ندارد. برنج کشت دوم سمی نیست، سرطان زا نیست و تراریخته هم نمی باشد.
با کمی تامل در می یابید که اگر برنج کشت دوم سرطانزا بود مسئولین اداره کشاورزی و بهداشتی کشت و عرضه آن به بازار را ممنوع میکردند در صورتی که چنین ممنوعیتی وجود ندارد. پس آنچه درباره سمی و سرطانزا بودن برنج کشت دوم گفته شده شایعه یا حدس و گمان است.
برنج کشت دوم معمولاً از کیفیت بالاتری نسبت به برنج کشت اول برخوردار است. بنابراین، با خیال راحت می توانید از برنج کشت دوم استفاده کنید.
برنج کشت اول بهتراست یا برنج کشت دوم
در پاسخ به این سوال که برنج کشت اول بهتر است یا برنج کشت دوم نمیتوان یک گزینه را قطع به یقین بهتر اعلام کرد. چرا که انتخاب یکی از این دو نوع برنج به طور مستقیم به نیاز و بودجه شما بستگی دارد.
به طور کلی همه ی برنج های ایرانی باکیفیتند و رایچه دلپذیری دارند. اگر شما خواهان برنجی خوشپخت، خوش طعم، رایحه ی بسیار دلپذیر، درشتی دانه ها و ری بهتر هستید و بودجه ی کافی دارید برنج کشت دوم بی شک بهتر و گزینه ی عالی برایتان است.
همچنین برنج کشت دوم مجلسی تر است . پس اگر قصد خرید برنج برای جشن ها و مراسم را دارید، این برنج می تواند انتخاب بهتری باشد.
شرایط نگهداری برنج کشت دوم
برنج کشت دوم هم مانند دیگر برنج ها اگر به درستی نگهداری نشود؛ خراب و بی کیفیت خواهد شد. این موضوع باعث می شود برنج باکیفیت و نسبتا گرانی که تهیه کرده اید، غیرقابل مصرف شود.
از همین رو باید در مورد شرایط نگهداری برنج کشت دوم به برخی نکات توجه کنید. در ادامه به سراغ بررسی این نکات خواهیم رفت:
- برنج را در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
- آن را در ظرفی در بسته نگهداری کنید تا از نفوذ هوا و حشرات جلوگیری شود.
- برنج را در معرض نور خورشید قرار ندهید.
- برای نگهداری از برنج کشت دوم، بهتر است از ظروف پلاستیکی یا شیشه ای استفاده کنید. ظروف فلزی می توانند باعث جذب رطوبت و ایجاد بوی نامطبوع در برنج شوند.
درنهایت اگر برنج را در جای خشک و خنک نگه دارید، می توانید آن را تا یک سال بدون افت کیفیت نگهداری و استفاده کنید.
خرید و قیمت برنج کشت دوم اعلا
در رابطه با خرید و قیمت برنج کشت دوم اعلی توصیه می کنیم که هنگام خرید این برنج از یک فرد متخصص در این زمینه مشاوره بگیرید؛ چرا که به دلیل شباهت انواع برنج ها با یکدیگر گاهی اوقات به راحتی نمی توان برنج ها را از هم تشخیص داد. با این حال هنگام خرید برنج کشت دوم به نکات زیر توجه کنید:
- برنج کشت دوم معمولاً در اواخر پاییز یا اوایل زمستان برداشت می شود. بنابراین، بهتر است برنجی را خریداری کنید که تاریخ تولید آن در این بازه زمانی باشد.
- برنج کشت دوم باید دانه های کشیده و بلند و رنگی سفید داشته باشد. همچنین، برنج نباید بوی نامطبوعی داشته باشد.
- برنج کشت دوم معمولاً گران تر از برنج کشت اول است. بنابراین، باید بودجه خود را در نظر بگیرید.
- بسته بندی برنج را چک کنید. سته بندی نامناسب می تواند باعث نفوذ هوا و حشرات به برنج شود و کیفیت آن را کاهش دهد.
- برنج را از مراکز معتبر و مطمئن خریداری کنید. این مراکز معمولاً برنج های با کیفیت تری را عرضه می کنند .
با رعایت این نکات، می توانید برنج کشت دوم با کیفیتی را خریداری کنید و از عطر و طعم لذیذ آن لذت ببرید.
شما می توانید با خیالی آسوده از فروشگاه برنج پاینده، برنج کشت دوم را با بهترین قیمت و کیفیت خریداری کنید که تمامی محصولاتش با کیفیت و اصل و دارای ضمانت کیفیت هستند.
علاوه بر این، سفارش شما در سریع ترین زمان ممکن و درب منزل به دست شما عزیزان تحویل داده می شود. همچنین افراد در این مجموعه خدمات پشتیبانی و پس از فروش مناسبی ارائه میدهند و در صورت بروز هرگونه مشکل، پاسخگو و پیگیر هستند.
برای اطلاع دقیق از قیمت روز انواع برنج کشت دوم، توصیه میشود به صفحه فروشگاه برنج پاینده مراجعه کنید.
طرز پخت برنج کشت دوم
برای پخت این برنج می توانید از روش آبکش یا کته استفاده کنید که در ادامه هر دو روش را به شما آموزش داده ایم:
روش کته:
- برنج را از چند ساعت پیش از پختن بشویید و با آب و نمک بخیسانید.
- سپس آبش را خالی کنید و مجددا به اندازه یک بند انگشت بالاتر از سطح برنج آب بریزید و روی شعله زیاد بگذارید تا بجوشد.
- در حین جوشیدن بهتر است چند بار برنج را هم بزنید.
- زمانی که آبش تبخیر شد، شعله را کم کنید و با دمکنی بگذارید تا به مدت نیم ساعت بپزد.
روش آبکش:
- برنج را بشویید و حدود دو ساعت بگذارید با آب و نمک خیس بخورد.
- قابلمه بزرگی نسبت به مقدار برنج انتخاب کنید و تا دو سوم پر از آب کنید و با کمی نمک بگذارید بجوشد.
- سپس اب برنج را خالی کنید و برنج را در آب جوش بریزید.
- وقتی برنج نیم پخت شد، در آبکش آب بکشید.
- ته قابلمه ای که روی شعله قرار دارد و روغن ریخته، برنج آبکش شده را به صورت کله قندی بریزید و دم کنی را بگذارید.
- به مدت پنج دقیقه شعله را متوسط بگذارید تا برنج به بخار بیفتد و سپس شعله را پایین بیاورید.
- نیم ساعت زمان برای پخت برنج کافی است.

برنج کشت دوم چیست؟ 0 تا 100شناخت و مشخصات برنج کشت دوم اصل
حرف آخر
اگر به دنبال برنج کشت دوم خوشمزه و باکیفیت هستید پیشنهاد میکنیم حتماً برنج کشت دوم موجود در فروشگاه پاینده را امتحان کنید. برنج های این مجموعه یکی از بهترین انواع برنج ایرانی هستند. علی الخصوص برنج کشت دوم این مرکز دارای طعم و عطر بینظیری بوده و با هر ذائقهای سازگار است.
فروشگاه اینترنتی پاینده یکی از معتبرترین فروشگاه های اینترنتی در زمینه فروش برنج کشت دوم است. این فروشگاه، انواع برنج را از بهترین کشاورزان تهیه میکند و آن را با قیمتی مناسب در اختیار مشتریان قرار میدهد. اگر قصد خرید برنج کشت دوم به صورت آنلاین را دارید، میتوانید به راحتی از طریق فروشگاه اینترنتی پاینده ثبت سفارش کنید.
