همان طور که می دانید برنج ایرانی در دنیا جزو برنج های ممتاز به شمار می آید که دارای ارقام مختلفی است. به عبارتی در استان های مختلف کشورمان بنا به شرایط آب هوایی، برنج هایی تولید می شود که ویژگی های منحصر به خود را دارد. حال ممکن است بپرسید چگونه می توان ارقام برنج ایرانی را از هم تشخیص داد؟ شما با توجه و دقت به رنگ ، شکل ، بلندی ، قطر دانه و همچنین عطرهای متفاوت می توانید انواعِ مختلف برنج ایرانی را تشخیص دهید.

ما در اینجا فروشگاه برنج پاینده را به شما معرفی می کنیم که مجموعه‌ای بی‌نظیر از تمامی ارقام برنج ایرانی را ، با کیفیت عالی و قیمت مناسب گرد هم آورده‌ تا شما عزیزان به راحتی بتوانید برنج مورد نظر خود را انتخاب و خریداری کنید. این مجموعه انواع برنج‌های کشت شده در مزارع شمال تا جنوب کشور را با دقت و وسواس فراوان تهیه کرده، با قیمت عادلانه به دست شما می رساند.

درادامه ی این مقاله سعی می کنیم کاملا خلاصه و مفید اقلام برنج ایرانی را به همراه ویژگی های آن ها، استان های قابل کشت و… برای شما شرح دهیم تا در هنگام خرید برنج اطلاعات مناسبی داشته باشید:

انواع و ارقام برنج ایرانی

1. برنج طارم

برنج طارم عموما در استان های گیلان و مازندران کشت می شود و دارای عطر و طعم عالی می باشد. همچنین این برنج دارای ویژگی هایی چون قد بلند، پخت آسان، ری مناسب بوده و یک گزینه ی عالی برای پلو زعفرانی محسوب می شود.

برنج طارم دارای انواع مختلفی چون طارم هاشمی، طارم محلی، طارم دم سیاه و طارم سنگی نیز می باشد.

2. برنج هاشمی

بهترین مزارعِ کشت برنج هاشمی استان های گیلان، مازندران و گلستان بوده و عطر و طعم خوب، قد بلند، پخت آسان، ری مناسب نیز از ویژگی های بارز برنج هاشمی می باشد.

ناگفته نماند که این برنج را بهترین گزینه برای پلو مخلوط می دانند.

3. برنج صدری

برنج صدری عموما در استان های گیلان و مازندران کشت می شود و دارای ویژگی هایی چون عطر و طعم ملایم، قد متوسط، پخت آسان و ری مناسب می باشد.

گفته شده انواع برنج صدری بهترین گزینه برای سرو کنار انواع خورشت ایرانی است. انواع مختلف آن نیز شامل صدری دم سیاه، صدری دم زرد و صدری دم سفید می شود.

4. برنج شیرودی

برنج شیرودی را بعضا به نام برنج ندا نیز می شناسند و تنها استانی که در آن برنج شیرودی کشت می شود استان مازندران است.

از ویژگی های اصلی برنج شیرودی عطر و طعم ملایم، قد متوسط، پخت آسان، ری مناسب بوده و این رقم از برنج ایرانی نیز همانند برنج صدری بهترین گزینه برای سرو کنار انواع خورشت ایرانی می باشد.

5. برنج فجر

شناخته شده ترین استان ها برای کشت برنج فجر، استان های مازندران و گلستان می باشد.

برنج فجر دارای عطر و طعم ملایم بوده و بعد از پخت تا حد متوسطی قد می کشد. پخت این رقم از برنج به نسبت آسان بوده و ری خوبی دارد.

6. عنبربو و چمپا

برای آشنایی با این رقم از برنج ایرانی باید گفت: دانه‌های برنج عنبربو کوتاه و گرد هستند و رنگ کرمی متمایل به قهوه‌ای دارند، علاوه بر این ها گفته شده که برنج عنبربو و چمپا پس از پخت نرم و لطیف می‌شود و به اصطلاح جا می‌افتد.

این برنج سرشار از ویتامین B، فیبر و مواد معدنی است.

محل کشت این برنج استان خوزستان، به خصوص در شهرهای اهواز، شوشتر، دزفول و شادگان می باشد و لازم به ذکر است که قیمت برنج عنبربو و چمپا نسبت به سایر برنج‌های ایرانی مانند برنج طارم و هاشمی ارزان‌تر است.

7. برنج کامفیروزی

این برنج در بخش کامفیروز، واقع در ۱۲۰ کیلومتری شمال غرب شیراز و در شهرستان مرودشت کشت می‌شود.

آب و هوای معتدل و کوهستانی این منطقه، به همراه خاک حاصلخیز، شرایطی ایده‌آل برای کشت این نوع برنج فراهم کرده است.

عطر و طعم دلنشین و منحصر به فرد، مهم‌ترین ویژگی این برنج است که آن را از سایر برنج ها متمایز می‌کند. برنج کامفیروزی طعمی ملایم و کمی شیرین دارد که به دلیل وجود سبوس در آن است و به دلیل داشتن همین سبوس، هضم آن آسان‌تر از برنج های سفید است.

ناگفته نماند که برنج کامفیروز به دلیل داشتن دانه‌های بلند و کشیده، به ‌راحتی پخته می شود و در هنگام پخت، قد می‌کشد.

8. برنج بینام

برنج بینام، یک برنج اصلاح نژاد شده توسط متخصصان برنج است و طبعی گرم، ظاهری دایره ای و حجمی متورم دارد. چون برنج بینام زودرس و پرمحصول است در نتیجه کشاورزان معمولا در کشت دوم آن را کشت می کنند.

اندازه خام این برنج قد کوتاه تری نسبت به انواع برنج های دیگر دارد ولی بعد از پخت به خوبی قد می کشد، پس انتخاب خوبی برای پخت برنج مجالس و مهمانی ها می باشد.

ناگفته نماند که استان مازندران به علت شرایط محیطی بهترین استان برای کشت برنج می باشد.

9. برنج دم سیاه

رنج دم سیاه از پر طرف دار ترین برنج ‌های ایرانی است که عطر و طعم خاص آن نشان از مرغوبیت و کیفیت بالای آن دارد. این برنج معمولا در استان‌ گیلان و شهر رشت که زمین هایشان از حاصل خیزی بیشتری برخوردار است و در شالیزارهای مرغوب کشت می شود.

دلیل نام‌ گذاری برنج دم سیاه، رنگ ریشک یا دم شلتوک آن است که تقریبا سیاه رنگ می‌ باشد، درحالی که رنگ دانه‌ های این برنج سفید مایل به کرم است.
برنج دم سیاه از دسته برنج های کم محصول بوده و همچنین به دلیل سختی زیادی که در مراحل کشت آن وجود دارد قیمت آن در بازار برنج بالاتر است. البته به برنج دم سیاه، طارم دم سیاه نیز گفته می شود.

10. برنج ندا

برنج ندا یکی از انواع برنج های پر محصول است. رنگ این برنج سفید شفاف است و تا حدودی مایل به شیشه ای می باشد و دارای ارزش غذایی متوسط است و خاصیت ماندگاری خوبی بعد از پخت دارد.

دانه برنج ندا نسبت به دیگر ارقام برنج ایرانی کمی کوتاه تر است، برنج ندای کشت شده در گرگان دارای ارزش غذایی متوسط است و می توان از آن در غذاهایی مانند شیربرنج و شله زرد و مانند اینها استفاده کرد.

11. برنج لنجان

برنج لنجان یکی از انواع خاص برنج در ایران است که در منطقه لنجان، استان اصفهان تولید می‌شود. این نوع برنج دارای دانه‌های بزرگ و شفاف است و برای پختن به مدت کوتاهی نیاز دارد. برنج لنجان به دلیل طعم و عطر خوبی که دارد، برای پختن غذاهای خاص و مهمانی‌های رسمی بسیار مناسب است.

12. برنج دودی

برنج دودی از بهترین و مرغوب‌ترین ارقام کیفی برنج محسوب می‌شود، که مبدأ آن در گیلان می‌باشد. به طور کلی شکل دانه بلند، قلمی و رنگ آن سفید متمایل به کرم و دارای کیفیت پخت عالی و طعم و عطر خوب می‌باشد.

برنج های دودی رنگ تیره تری نسبت به برنج های عطری دارند. و دانه های خام و پخته آن عطر دل انگیز دود را به مشام می رساند.

افراد زیادی هستند که این برنج را به صورت خالص مصرف می کنند ولی برخی از افراد برنج های دودی را با برنج های عطری مخلوط می کنند و هر دو را کنار هم مصرف می نمایند.

لازم به ذکر ات که برنج هاشمی دودی یکی از برنج های پر مصرف مردم گیلان است.

شما کاربران عزیز و همراهان همیشگی برنج پاینده نباید انتظار داشته باشید که در قالب یک مقاله همه انواع و ارقام برنج ایرانی از گذشته تا به امروز را معرفی کنیم. چرا که هدف ما این است که شما را با برخی از برنج‌های ایرانی که امروزه بیشتر کشت و استفاده می‌شوند، آشنا کنیم، که امیدوارم تا به اینجای مقاله حق مطلب ادا شده باشد.

13. برنج قهوه ای

برنج قهوه‌ای به برنجی گفته می‌شود که پوست آن به صورت کامل گرفته نشده است. هنگامی که شالی برنج از زمین برداشته می‌شود، دانه‌های برنج دارای پوسته‌ای هستند که به آن ها شلتوک می‌گوییم. این پوسته برنج سه لایه دارد، که برای تولید برنج قهوه‌ای فقط لایه اول پوسته جدا سازی می‌شود، ولی برای تولید برنج سفید، برنجی که اکثراً مصرف می‌شود، هر سه لایه پوسته جدا سازی می‌گردد.
برنج قهوه‌ای سرشار از مواد مغذی است. از جمله آنها می‌توان به آهن، فیبر، فسفر، روی، منگنز، پتاسیم، و انواع ویتامین های B اشاره کرد.

برنج قهوه ای بهترین برنج برای افرادیست که رزیم لاغری دارند.

14. برنج میانه

برنج میانه محصولی پرآوازه است که در حال حاضر با برنج شمال کشور و انواع آن در حال رقابت است. مراحل کشت برنج میانه در استان آذربایجان شرقی از اوایل خردادماه هرسال آغاز می‌شود.

برنج میانه از کیفیت و مرغوبیت بالایی برخوردار است و مصرف‌کنندگان این نوع برنج بیشتر آن را با عطر و طعم منحصربه‌فرد آن می‌شناسند.

15. برنج کشت دوم

معمولاً کشاورزان و شالی‌کاران در آغاز فصل بهار برای کاشت برنج اقدام می‌کنند و در فصل تابستان به‌ویژه مردادماه، این محصول را برداشت می‌کنند. درصورتی‌که کشاورزان مجدداً زمین شالی را شخم بزنند و مجدداً برنج بکارند، به این نوع از برنج، کاشت دوم گفته می‌شود.

معمولاً برنج کشت دوم در مازندران کشت می‌شود. عطر و طعم و پخت این برنج واقعا بی نظیر است و هر آشپزی بعد از اولین طبخ مطمئنا به این برنج علاقمند خواهد شد.

در ادامه ی این مقاله توضیحاتی در مورد بهترین برنج ایرانی از میان تمامی ارقام برنج ایرانی داده شده است.

بهترین برنج ایرانی

هنگام خرید برنج ایرانی فراموش نکنید که انتخاب بهترین برنج ایرانی در حقیقت به سلیقه و نیاز شما بستگی دارد. چرا که هر نوع برنج ایرانی ویژگی‌های خاص خود را دارد، مانند عطر، طعم، قد، قیمت و محل کشت و… اما یکی از محبوب‌ترین و مرغوب‌ترین انواع برنج ایرانی برنج طارم است که به دلیل عطر و بوی بی‌نظیر و طعم دلنشین، محبوبیت زیادی دارد.

برنج هاشمی نیز به عنوان یکی از بهترین برنج‌های مجلسی شناخته می‌شود. این برنج دانه بلند، خوش‌طعم و معطر است و بعد از پخت،به خوبی قد می‌کشد.

همان طور که در مطالب قبل گفته شد هاشمی در استان‌های مازندران و گیلان کشت می‌شود.

برنج های کشت دوم نیز جز بهترین برنج ایرانی محسوب می شود زیرا این دسته از برنج‌ها دارای عطر، بو، طعم و پخت فوق‌ العاده‌ای هستند. به همین دلیل در زمره بهترین و درعین حال گران‌ترین برنج قرار می‌گیرد. از آنجایی که شرایط محیطی و آب و هوا برای این نوع کشت باید مساعد باشد، این نوع برنج تنها در استان مازندران به عمل می‌آید و در سایر استان‌ها به دلیل آب و هوای سرد امکان کشت دوم برنج میسر نیست.

استان های تولید کننده ی برنج ایرانی

کشور ما ایران، به خاطر داشتن شرایط آب و هوایی مناسب و خاک حاصل خیز ، همواره جزو بهترین مناطق برای کشت برنج محسوب می‌شود ولی مهمترین مناطق کشت برنج در ایران عبارتند: از مازندران گیلان گلستان خوزستان اصفهان فارس سیستان و بلوچستان و …

در ادامه ی مطلب بیشتر و کامل تر به معرفی استان های تولید کننده ی برنج می پردازیم:

مازندران: همانطور که می‌دانید استان مازندران، بیشترین مقدار برنج کشور را تولید و تامین می‌کند. بدین صورت که در این استان مازندران  کشاورزان دردو نوبت، یعنی بهار و تابستان به کشت برنج می‌پردازند.

گیلان: استان گیلان نیز یکی از استان‌های مهم شمال کشور است که به تولید برنج می‌پردازد. از آنجایی که استان گیلان دارای شرایط آب و هوایی مناسب و خاک حاصلخیز برای کشت برنج می‌باشد، برنج‌هایی که در این استان تولید می‌شوند از عطر بو و کیفیت بسیار بالایی برخوردار است. کیفیت بالا ی برنج استان گیلان می تواند به این علت باشد که تولید برنج در استان گیلان سالانه یکبار در میان تابستان و پاییز انجام می‌شود.

گلستان:استان گلستان نیز به خاطر داشتن شرایط متفاوت اکثراً به تولید انواع مختلفی از برنج پرمحصول مانند فجر، ندا، طارم، دم سیاه و… می‌پردازد. یکی از عوامل مهمی که در کیفیت برنج استان گلستان بسیار موثر است، کوهستانی بودن و شب‌های سردش می‌باشد که بر عطر و طعم برنج تاثیرگذاشته است.

خوزستان: بعد از استان‌های شمالی بیشترین مقدار برنج، توسط استان‌های جنوبی مانند خوزستان، فارس و اصفهان کشت می‌شود اما کیفیت برنج‌هایی که در شمال و جنوب کشور تولید می‌شود بسیار متفاوت بوده. برنج عنبر بو یکی از بهترین انواع برنج خوزستان است که به دلیل داشتن بوی مطبوع و کیفیت بالا بعد از پخت طرفداران زیادی را به خود جلب کرده است.

اصفهان: برنج لنجان که یکی از ارقام برنج ایرانی است در نقاط مختلف استان اصفهان تولید می‌شود، این برنج بعد از پخت به دلیل داشتن نشاسته بالا سیار نرم و خوش طعم می‌شود. یکی از ویژگی‌های برنج لنجان این است که از مقاومت بالایی در برابر کم آبی برخوردار است.

فارس: استان فارس یکی از استان‌هایی است که کشاورزان آن به کشت برنج کامفیروز می پردازند. این برنج عطر و طعم خوبی دارد و به دلیل مقاومت در برابر گرما و کم آبی محیط‌های گرم مثل استان فارس تولید می‌شود.

سیستان و بلوچستان: برنج‌هایی که در استان سیستان و بلوچستان تولید می‌شود اکثراً از نوع شیرودی، ندا ، شفق و… است که از عطر و طعم مطلوبی برخوردار است.

استان آذربایجان: محصول برنج در آذربایجان از زمانهای بسیار دور به ترتیب بیشترین سطح زیرکشت را در شهرستانهای میانه، کلیبر، اهر، مرند و هشترود داشته است . حدود 75 درصد از برنج کشت شده در استان را ارقام چمپا و 25 درصد بقیه را انواع صدری و بینام تشکیل می دهند.

ایلام:  برنج عنبربو رقم کاشته شده اصلی در ایلام است که کیفیت بالای این برنج باعث شده بیشتر محصول به سایر استان های کشور ارسال شود، خود مردم شهرستان و استان نیز مشتری اصلی این برنج هستند. از برنج عنبربو برای درست کردن غذاهای محلی نیز استفاده می شود، اکثر زنان استان ایلام از این برنج برای پخت انوع غذاها استفاده می کنند چراکه طعم و مزه خاصی برخوردار است.

یاسوج: در کهگیلویه و بویراحمد در هر هکتار حدود 5 تا 6 تن برنج برداشت شود و مهمترین ارقام برنج کشت شده امسال در یاسوج را شامل فجر، شمیم، گوهر، چمپا و گرده محلی اعلام کرده اند.

لرستان: عمده شالیزار های استان لرستان یعنی چیز حدود ۶ تا ۶ هزار و ۵۰۰ هکتار در شهرستان دورود واقع شده که محصول آن دارای کیفیت و عطر بسیار مرغوبی است و می توان آن را به یک برند معتبر تبدیل کرد. ناگفته نماندکه طارم، دم سیاه، هاشمی و علی کاظمی ارقام کشت شده برنج در لرستان است.

زنجان:  گفته شده است که سطح برنج زیرکشت زنجان 2050 هکتار است و مناطق برنج‌کاری زنجان شامل روستای حصار، قره بوته، قیطول و بخش‌هایی از سلطانیه است

مهم‌ترین ارقامی که در زنجان کشت می‌شود صدری، هاشمی ، گرده و ارقام محلی است که از این سطح در 1560 هکتار، ارقام محلی و گرده و در 500 هکتار هم برنج صدری، هاشمی و علی کاظمی کشت می‌شود‌‌.

فروشگاه برنج پاینده تمامی ارقام برنج ایرانی را با کیفیت عالی و قیمت مناسب، از بهترین مزارع استان های نام برده گرد هم آورده‌ تا شما عزیزان به راحتی بتوانید برنج مورد نظر خود را انتخاب و خریداری کنید.

تاکید می کنیم که این مجموعه انواع برنج‌های کشت شده در مزارع شمال تا جنوب کشور را با دقت و وسواس فراوان تهیه کرده، با قیمت عادلانه به دست شما می رساند.

خرید برنج ایرانی

در صورتی که شما با برخی از نکات مهم هنگام خرید برنج ایرانی آشنایی داشته باشید، می توانید زمان خرید انواع برنج ایرانی، بهترین نوع آنها را خریداری کنید. برخی از این نکات که اهمیت بسیار زیادی دارد و باید به آن ها توجه داشته باشید عبارت است از :

  • در نظر داشته باشید که برخی از دانه های برنج بلند و برخی از آنها کوتاه نباشد چرا که نشانه نامرغوب بودن برنج می باشد که شما نباید آنها را خریداری کنید.
  • دقت داشته باشید برنج ها با نیم دانه مخلوط نشده باشند.( البته یک مقدار لاشه برنج یا برنج نیم دانه داخل هر کیسه عادی است)
  • روش دیگری وجود دارد و آن این است که برنج را زیر دندان خود خرد کنید. اگر دانه هایی که شما زیر دندان خود خرد می کنید به سختی خرد می شوند نشانه کیفیت بالای آن می باشد.
  • مهم تر از همه برای خرید برنج مرغوب و باکیفیت، به فروشگاه معتبر و شناخته شده ای مثل برنج پاینده مراجعه کنید و از خرید برنج از فروشگاه های نامعتبر خودداری کنید.

سخن پایانی

فروشگاه برنج پاینده با افتخار، عرضه کننده مرغوب‌ترین و باکیفیت‌ترین برنج‌های ایرانی  می‌باشد. در این مجموعه می‌توانید انواع برنج ایرانی، از جمله برنج طارم، هاشمی، فجر، صدری و … را با قیمت‌های مناسب و رقابتی پیدا کنید.
ما به کیفیت محصولات خود ایمان داریم و اصالت و سلامت تمام برنج‌هایمان را تضمین می‌کنیم و علاوه بر اینها سفارشات شما در سریع‌ترین زمان ممکن و با دقت و ظرافت کامل به سراسر ایران ارسال می‌شوند.

عطر و طعم اصالت ایرانی را با برنج‌های ناب ما تجربه کنید!

1 دیدگاه در “ارقام برنج ایرانی

  1. جواد گفت:

    خیلی خوب توضیح داده شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *