برنج پاینده

قطعا برنج یکی از غلات اصلی و مهم در برنامه غذایی مردمِ کشور ماست، چرا که همه ی ما حداقل یک وعده در روز برنج مصرف می‌کنیم. شاید هم دلیل اشتیاق مردم ایران برای مصرف برنج، این است که  سطح گسترده‌ای از انواع برنج‌ در کشور ما کشت می‌شود و ایران یک تولید کننده بزرگ در زمینه تولید برنج است. اما در این مقاله روی صحبت ما یکی از انواع برنج ایرانی است می‌باشد که برنج لنجان نام دارد.

ممکن است شما اسم برنج لنجان را برای بار اول شنیده باشید، اما طرفداران مخصوص خود را دارد که تعداد آنها هم زیاد است.

اگر شما هم از طرفداران این برنج می باشید، فروشگاه برنج پاینده برنج لنجان و مجموعه‌ای بی‌نظیر از تمامی ارقام برنج ایرانی را ، با کیفیت عالی و قیمت مناسب گرد هم آورده‌ تا شما عزیزان به راحتی بتوانید برنج مورد نظر خود را انتخاب و خریداری کنید. این مجموعه انواع برنج‌های کشت شده در مزارع شمال تا جنوب کشور را با دقت و وسواس فراوان تهیه کرده، با قیمت عادلانه به دست شما می رساند.

ما در ادامه به معرفی کامل این برنج پرداخته‌ایم تا شما زمانی که قصد خرید این نوع برنج را داشتید آن را به طور کامل شناخته و تمام ویژگی‌های آن را بدانید.

از همین رو تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید:

برنج لنجان چیست؟

برنج لنجان هم مانند برنج هاشمی، طارم و … یکی نوع برنج مرغوب و پرطرفدارِ ایرانی است که درشهرستان لنجان کشت می شود. این نوع برنج یکی از خوش عطر‌ترین و مرغوب‌ترین برنج ایرانی است.

توجه داشته باشید که علت نامگذاری آن به نام برنج لنجان به خاطر خطه ای است که این برنج در آنجا کشت می شود یعنی نام آن برگرفته از نام محل کشتش شهرستان لنجان است.

شهرستان لنجان در جنوب غربی استان اصفهان واقع شده، مرکز این شهرستان زرین شهر است که به دلیل مجاورت با زاینده رود قدمت بسیاری در کاشت برنج دارد.

برنج های لنجان نیز تا مدت ها با آب رودخانه کشت می‌شد.

شهر‌های دیگر اصفهان هم این نوع برنج را کشت می‌کنند، با این تفاوت شهر‌های کناری اصفهان معمولاً برنج را با آب چاه کشت می‌کردند.

با گذر زمان به خاطر شرایط خشکسالی میزان تولید برنج لنجان کم شده است، اما هم چنان به طور میانگین برنج لنجان در هر هکتار، حدود ۸ تن محصول می‌دهد.

در رابطه با انواع مختلف این برنج باید بگوییم که گونه‌های محلی و بومی این نوع برنج، برنج گرده، برنج نوگرانی و برنج سرخه هستند. همچنین گونه‌های اصلاح شده تراریخته این نوع برنج باید گفت که شامل برنج کوهسار، برنج سازندگی، برنج فیروزان و برنج زاینده رود هستند.

تاریخچه برنج لنجان

تاریخچه این برنج یا همان سابقه کاشت آن به دوره ساسانی، یعنی حدود ۲۰۰۰ سال قبل برمی‌گردد.

داستان از این قرار بود که در آن زمان‌ها کدخدایی به نام حاج محمد کاظم در سفر حجش با مردمان استان فارس همسفر شد. این کدخدا طی سفرش، شلتوک برنجی را که برنج چمپا نام داشت را به منطقه لنجان آورد. رفته رفته کشت و پرورش این برنج در لنجان گسترش پیدا کرد و برنج لنجان نامگذاری شد.

در سال 1393، این برنج به عنوان یک میراث ناملموس در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. لازم است بدانید که در حال حاضر، حدود 10 هزار هکتار از اراضی کشاورزی لنجان به کشت برنج اختصاص دارد و سالانه حدود 40 هزار تن برنج در لنجان تولید می‌شود.

مشخصات برنج لنجان اصل

برای اینکه هنگام خرید این برنج بتوانید اصل و تقلبی آن را از هم تشخیص دهید، ما در ادامه مشخصات برنج لنجان اصل را ذکر کرده و توضیح داده‌ایم:

  • توجه داشته باشید که دانه های این برنج سفید کرمی رنگ است.
  • این برنج بعد از پخت لعاب خوبی دارد و براق است اما با وجود این لعاب چسبندگی در آن ایجاد نمی شود.
  • دانه ها ی این برنج در حالت خام کوتاه و گرد بوده اما پس از پخت قد کشیده و بلند می شود.
  • این نوع برنج از برنج های معطر ایرانی بوده که عطر و طعم بی مانندی دارد.
  • دقت داشته باشید که این برنج به دلیل نشاسته ی بالایی که دارد بعد از پخت نرم می ماند.
  • پروتئین بالای این برنج موجب می شود، زمان پخت آن نسبت به سایر برنج ها طولانی ترشده و در نهایت هم به روش آبکش و هم کته خروجی بی نظیری دارد.
  • میزان شکستگی در این برنج بسیار پایین است.
  • این برنج مقاومت خوبی نسبت به برخی از آفات دارد.

پس هنگام خرید برنج لنجان به عطر، رنگ و شکل ظاهری دانه ها دقت کنید. برنج اصل باید فاقد هرگونه شکستگی، ضایعات و بوی نامطبوع باشد.

در اگر به دنبال خرید برنج لنجان هستید ما در فروشگاه برنج پاینده در انواع مختلف کامل، نیم دانه و لاشه به مشتریان عرضه می شود. این فروشگاه علاوه بر برنج لنجان مرغوب و با کیفیت تمامی ارقام برنج ایرانی را با کیفیت عالی و قیمت مناسب، از بهترین مزارع گرد هم آورده‌ تا شما عزیزان به راحتی بتوانید برنج مورد نظر خود را انتخاب و خریداری کنید.

خواص برنج لنجان

انواع این برنج فواید و خواص زیادی برای سلامتی دارد که برخی از آنها عبارتند از:

  • به دلیل کربوهیدرات بالا، منبع غنی از انرژی برای بدن است و مصرف آن می‌تواند به رفع خستگی و تامین انرژی مورد نیاز برای فعالیت‌های روزانه کمک کند.
  • این برنج فیبر نسبتاً بالایی دارد که به هضم غذا و بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک می‌کند و می‌تواند به رفع یبوست و اسهال نیز کمک کند.
  • این برنج حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلفی از جمله ویتامین B6، منیزیم و فسفر است که برای تقویت سیستم ایمنی بدن ضروری هستند.
  • ویتامین‌های گروه B موجود در برنج لنجان به سلامت پوست و مو کمک می‌کنند. این ویتامین‌ها می‌توانند از ریزش مو جلوگیری کرده و به شادابی و طراوت پوست کمک کنند.
  • این برنج برخلاف برنج سفید، قند خون را به سرعت بالا نمی‌برد و می‌تواند برای افراد دیابتی مناسب باشد.
  • این برنج چربی و کلسترول کمی دارد و می‌تواند به کاهش سطح کلسترول خون و سلامت قلب و عروق کمک کند.

کشت و برداشت برنج لنجان

در ادامه مراحل کاشت، داشت و برداشت این برنج را برایتان شرح می دهیم:

کاشت برنج لنجان در دو مرحله انجام می‌شود:

در مرحله اول زمینِ شالیزار شخم زده و تسطیح می‌شود و بذر برنج که به آن شلتوک می‌گویند، در خزانه کشت می‌شود. خزانه قطعه زمینی است که به طور جداگانه برای کاشت اولیه برنج آماده می‌شود. پس از جوانه زدن بذرها، آنها به زمین اصلی منتقل و به صورت ردیفی کشت می‌شوند.

در مرحله دوم مزارع برنج باید به طور مرتب غرق در آب شوند. این کار برای تامین رطوبت مورد نیاز گیاه و جلوگیری از رشد علف‌های هرز ضروری است. در طول دوره رشد، مراقبت‌های لازم از گیاه برنج انجام می‌شود. این مراقبت‌ها شامل وجین علف‌های هرز، کنترل آفات و بیماری‌ها و کوددهی است.

برداشت این برنج هم معمولاً از اواسط شهریور تا اواسط مهر ماه انجام می‌شود. در زمان برداشت، آبیاری مزارع قطع می‌شود تا زمین تقریباً خشک شود. سپس با کمک کمباین یا به صورت دستی، محصول برداشت می‌شود.

مراحل برداشت برنج لنجان شامل درو کردنِ ساقه‌های برنج  است که با استفاده از کمباین یا داس دستی درو می‌شوند. سپس ساقه‌های برنج جمع آوری و به محل خرمن کوبی منتقل می‌شوند. با استفاده از دستگاه خرمن کوب یا با روش‌های سنتی کوبیده می‌شوند تا دانه‌های برنج از ساقه جدا شوند.

در نهایت هنگام بوجاری دانه‌های برنج از کاه و دیگر ناخالصی‌ها جدا می‌شوند و در آفتاب یا با استفاده از دستگاه خشک کن خشک می‌شوند. در نهایت نیز دانه‌های برنج خشک شده در انبارها ذخیره می‌شوند.

طرز پخت برنج لنجان

در این قسمت دو روش برای پخت برنج لنجان ارائه می دهیم:

پخت کته برنج لنجان

مواد لازم: 2 پیمانه برنج لنجان، 3 پیمانه آب و به مقدار لازم نمک و روغن

مراحل پخت:

  1. برنج را به مدت 30 دقیقه تا 1 ساعت در آب خیس کنید.
  2. قابلمه ای را انتخاب کنید که متناسب با حجم برنج باشد.
  3. آب و نمک را به قابلمه اضافه کنید و روی حرارت زیاد قرار دهید تا آب به جوش آید.
  4. برنج خیس شده را به آب جوش اضافه کنید و به آرامی هم بزنید.
  5. شعله را کم کنید و درب قابلمه را بگذارید.
  6. به مدت 45 دقیقه تا 1 ساعت صبر کنید تا برنج دم بکشد.
  7. بعد از دم کشیدن، در صورت تمایل برنج را با روغن مخلوط کنید و سرو کنید.

پخت برنج لنجان به روش آبکش 

مواد لازم: برنج لنجان، آب، نمک و روغن

  1.  برنج را به مدت 30 دقیقه تا 1 ساعت در آب خیس کنید.
  2. برنج را در آبکش بریزید و آب آن را بگیرید.
  3. در یک قابلمه بزرگ، آب را به جوش آورید.
  4. سپس برنج را به آب جوش اضافه کنید و به مدت 7 تا 8 دقیقه بجوشانید تا زمانی که دانه های برنج کمی نرم شوند.
  5. آبرنج را دوباره در آبکش بریزید و آب آن را بگیرید.
  6. ددر یک قابلمه دیگر، مقداری روغن داغ کنید. سپس برنج را به قابلمه اضافه کنید و به طور یکنواخت پخش کنید. یک دم کنی روی قابلمه قرار دهید و شعله را کم کنید.
  7. به مدت 45 دقیقه تا 1 ساعت برنج را دم کنید تا زمانی که کاملاً پخته شود.

سخن پایانی

در این مقاله به معرفی کامل برنج لنجان پرداختیم و همچنین چندین مورد از خواص بی‌‌نظیر این برنج را عنوان کردیم. فروشگاه برنج پاینده با افتخار، عرضه کننده مرغوب‌ترین و باکیفیت‌ترین برنج لنجان و دیگر برنج های ایرانی می‌باشد.

برای خرید برنج لنجان با کیفیت اصلی بر روی لینک زیر کلیک کنید

خرید برنج لنجان

1 دیدگاه در “برنج لنجان چیست ؟

  1. ممد گفت:

    برنج لنجان قدمت زیادی داره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *